Ray Cooney wordt geboren in Londen in 1932.

Hij begint zijn loopbaan in 1946 bij het Palace Theatre als jonge knaap in het stuk "Song of Norway". Na een zwerftocht doorheen verscheidene toneelgezelschappen, komt hij in 1956 terecht bij het Brian Rix's gezelschap in het Whitehall Theatre. Hier begint hij een carrière als schrijver en produceert hij niet minder dan 17 toneelstukken.
Tot zijn meest bekende behoren o.a. "One for the Pot" (samen met Tony Hilton), "Not Now Darling" en "Move Over Mrs Markham" ("Maak plaats, mevrouw")(beiden samen met John Chapman), "Why Not Stay For Breakfast?" en "Funny Money". 
Daarnaast blijft hij actief als producent en regisseur in meer dan 30 andere theaterproducties, waaronder "Chicago", "Children of a Lesser God" en "Whose Life is it Anyway?"

In 1983 richt hij in Londen het "Theatre of Comedy Company" op en wordt er artistiek directeur. Tot op heden produceert hij hiermee een twintigtal producties met acteurs zoals Peter O'Toole en John Thaw. Gedurende die periode vindt hij tevens nog tijd om te blijven acteren. In 1960 waagt hij zich zelfs aan een film "The Hand". Het script schrijft hij samen met Tony Hilton en beide nemen tevens een acteursrol op zich.

Ray Cooney wordt vandaag nog steeds erkend als de “meesterschrijver van de komedie”. Zijn stukken werden vertaald in meer dan 40 talen, waaronder het Chinees, het Japans en het Russisch. Ze worden over de gehele wereld met heel veel succes gespeeld.

De volgende producties van het Tiens Trac Theater zijn van de hand van deze auteur:
Daar gaat de bruid (blijspel | 2017)
Maak plaats, mevrouw! (blijspel | 2015)
Foei, minister! (komedie | 2014)
Hotel op stelten (Komedie | 2007)